Vitser og morsomme historier

Vitser er alltid moro å høre, og her har dere en som en venn av meg nylig fortalte:

Kenneth sitt stressnivå hadde nådd nye høyder. Hans kone, Marianne, hadde vist de første tegnene på at en fødsel var på vei, og Kenneth mente at det nå var på høy tid å haste av gårde til sykehuset. Mens han pustet raskt og anspent ringte han til legen, “DOKTOR, MIN KONE ER KLAR, SKAL VI DRA AV GÅRDE??!” Doktoren som hadde vært i denne situasjonen flere ganger prøvde å roe ned den stressede mannen i andre enden av telefonen. “Pust rolig, dette går bra. Fortell meg hvor lang tid det er mellom riene.” “MARIANNE!”, Kenneth roper for full hals, “HVOR LANG TID ER DET MELLOM RIENE? TI MINUTTER? OK DOKTOR, 10 MINUTTER MELLOM!”

“Og dette er hennes første barn”, spør doktoren videre. Kenneth, noe forvirret over at et slikt spørsmål kommer fra en anerkjent lege svarer umiddelbart, “NEI DIN DUST, DETTE ER HENNES MANN!”

Jeg er alltid glad i vitser, og liker alltid å høre nye. Så om du som leser sitter inne med en godbit eller to, så hører jeg gjerne den. Det blir nok sikkert de andre leserne glade for i tillegg. Man må alltid ta en liten sjanse når en forteller en vits. Om den kommer til å slå an eller ikke kan være vanskelig å bedømme. På tross av at du kanskje har ledd godt av en morsom historie, er det langt ifra sikkert at de neste som hører den føler det samme.

Hva man synes er humoristisk og morsomt endrer seg fra land til land og fra ulike kulturer. Det er nok alle klar over, men det er også veldig store forskjeller fra person til person, og ikke minst hvilken alder man er i. Så det er et interessant aspekt med humor er at den utvikler seg konstant og at alle har sin egen oppfatning av hva som er morsom og hva som ikke er det .Ofte ser man helhetlig sett har den samme typen humor innen en vennegruppe eller familie.

Det er et sitat som sier at en person er gjennomsnittet av de fem nærmeste en har rundt seg. Det stemmer nok helt klart med hva man ler av i tillegg. Vi kan derfor oppdatere sitatet med å si at din humor, og hva du synes er morsomt, er gjennomsnittet av hva de fem nærmeste rundt deg synes er morsomt.

Når vi snakket om historien og forskningen som ligger bak det å le, så ser vi at mange peker på at latter en måte å knytte sterkere bånd til de man har rundt seg. Og at det å le kun i 10 til 20 prosent av tilfellene stammer fra en morsom historie eller vits. Så til en vis grad blir latter limet som holder folk sammen. Og på tross av at man gjerne ikke alltid ler av en vits, kan en vits som er virkelig dårlig nesten bli mer morsom enn en god en. Det er et eksempel på paradokset humor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>