Kjente humorserier i Norge

I Norge har vi en tradisjonsrik historie av flotte humorister og klassiske programmer. En av kanskje de mest kjente norske programmene opp gjennom tidende, var den klassiske serien kalt «Fleksnes Fataliteter», ofte bare kjent som «Fleksnes». Det er ikke bare en av de mest kjente seriene, men også blant de TV-seriene som ble produsert lengst. Den første episoden ble nemlig produsert helt tilbake i 1972, mens den siste ble produsert i 2002 og ny serie inspirert av orginalen i 2010.

Inspirasjon fra Storbritannia
Serien i seg selv var basert på en britisk komedie kalt Hancock’s Half Hour som gikk på TV i Storbritannia på 70-tallet. Norsk-svenske skribenten Bo Hermansson begynte å oversette serien til norsk, og tiltrakk seg raskt interessen fra tre ulike nordiske kringkastere som etter hvert endte opp med å produsere TV-serien sammen. Med norske Rolv Wesenlund i hovedrollen som Fleksnes, var mesteparten av dialogen på norsk, men det var som regel alltid svenske eller danske gjesteskuespillere med i hver episode.

Serien var karakterdrevet og bestod i hovedsak av Marve Fleksnes og hans mor Magnhild “Modern’n” Fleksnes, spilt av Aud Schønemann. Her følger vi de to mens Fleksnes havner i pikante situasjoner og deler sitt unike perspektiv på livet.

Først og fremst var planen at det kun skulle bli produsert fem eller seks ulike episoder av serien. Men etter en svært så god mottagelse i både Norge, Sverige og Danmark ble den raskt ekspandert til flere sesonger. Totalt endte det på seks sesonger som ble produsert over en tidsperiode på 30 år. En egen film ble også gjort, som kom ut i 1974 med tittelen “Den Siste Fleksnes”.

I 2002 rundet serien 30 år, og i den sammenheng ble det produsert en jubileumsepisode. Når den ble vist på NRK trakk den til seg over en million seere. Det siste som ble gjort i forbindelse med Fleksnes-universet var en adventserie kalt “Fleksnes Jr.” som ble vist i desember 2010.

En av de klassiske scenene fra TV-serien skjedde når Fleksnes ble tatt for å fyllekjøre.

En av Norges store humorister
Rolv Wesenlund som spilte hovedpersonen Marve Fleksnes, befestet seg gjennom en lang karriere som en av Norges viktigste humorister. Som skribent var hadde han viktige posisjoner innen den norske teaterscenen, og ble først kjent for TV-publikumet gjennom en serie som het “Og takk for det” som kom ut i 1969. Her spilte han sammen med andre kjente skuespillere som blant annet Harald Heide-Steen jr.

Gode minner
Det er alltid svært så interessant å ta et dypkikk ned i den norske humorhistorien, for det er overraskende mye spennende som har skjedd. Jeg har enda svært gode minner fra å se på for eksempel «Olsenbanden» som liten på lørdagskvelden. Med hjemmelaget pizza og den ikke fullt så heldige kjeltringsbanden på TV, var det lite som kunne slå en slik koselig lørdagskveld. Det er det nok mange andre i Norge som også føler. Det samme gjelder jo selvsagt for den nesten like klassiske Fredrikssons Fabrikk.

Jeg tror nok mange norske humorister i dag fortsatt kan hente god inspirasjon fra den mer eldre garde når det kommer til humor, og på tross av at det vi synes er morsomt i dag gjerne også har utviklet seg litt fra 70 og 80-tallet, viser eksempelvis suksessen til jubileumsepisoden av Fleksnes at det fortsatt er en humorstil som fungerer godt i det det nordiske markedet.

Noe jeg godt kunne tenke meg å studere er film og TV-historie. Å kunne se hvilke programmer som var populære for en spesifikk tidsperiode, og hva de seriene handler om og hva temaer de tar opp, kan fortelle svært så mye som samfunnet som eksisterte da.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>